Nieuws

Taskforce Rookvrije Start Noord-Limburg... Lees verder
PUUR... Lees verder

Stoppen Met Roken voor zwangere ouders

Kinderwens? Of zijn jullie al zwanger!
Stoppen met roken is een van de belangrijkste stappen die je als aanstaande mamma en pappa inzet naar een gezonde start voor jullie baby. En wie wil geen gezonde baby?

Wil je zwanger worden?
Dan kun je het beste stoppen met roken vanaf moment dat jullie zwanger willen worden; dit geldt dus voor zowel moeders als vaders. Roken vermindert namelijk de vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen.

Zijn jullie al zwanger?
Proficiat! Door te stoppen met roken verklein je complicaties tijdens je zwangerschap en verklein je de risico’s als gevolg van roken, voor je ongeboren baby. Ook meeroken kent risico’s.
Zwangere vrouwen die roken hebben een grotere kans op een miskraam. Door roken en de nicotine die je binnen krijgt, wordt de placenta aangetast en hierdoor krijgt je ongeboren kindje minder zuurstof en voeding. Dat kan leiden tot onder meer vroeggeboorte, te laag geboortegewicht van je kindje, aangeboren afwijkingen en wiegendood. Door te roken in de zwangerschap heeft de baby later meer kans op allerlei gezondheidsklachten, zoals minder weerstand tegen ziekten, allergieën, longaandoeningen, tot zelfs gedragsproblemen aan toe.

Zelfs roken door de partner belast in belangrijke mate het succes van stoppen met roken van de moeder. Moeders vallen makkelijk terug in roken tijdens de zwangerschap én na de bevalling wanneer de partner blijft roken. Daarom bijzondere begeleiding voor mamma, met aandacht voor pappa of partner.

Vindt u het moeilijk om te stoppen met roken?
Doe een kleine test
Gezondheidswinst voor uzelf boeken
Aesculaap helpt te Stoppen Met Roken
Een actief persoonlijk programma
Kosten en vergoeding
Uitvoering gekwalificeerd
Ervaringen van deelnemers
Voor wie en meer weten?

 

Vindt u het moeilijk om te stoppen met roken?

De meeste mensen weten wel dat roken schadelijk is voor hun gezondheid. 80% Van de rokers wìl zelfs graag stoppen. Toch vinden veel mensen het moeilijk om te stoppen. Dat is niet onmogelijk, ook niet als u al meerdere stoppogingen gehad heeft. Wist u dat het nooit te laat is om te stoppen met roken?


Doe een kleine test

1. Rookt u binnen 30 minuten na het wakker worden uw eerste sigaret? Ja Nee
2. Vindt u het moeilijk om niet te roken op plaatsen waar het verboden is (bijv. restaurant, trein, café, werkplek, bioscoop)? Ja Nee
3. Is de eerste sigaret ’s morgens voor u het moeilijkste om NIET te roken? Ja Nee
4. Rookt u meer dan 10 sigaretten per dag? Ja Nee
5. Rookt u de eerste uren van de ochtend meer dan de rest van de dag? Ja Nee
6. Rookt u als u zo ziek bent dat u de hele dag in bed moet blijven? Ja Nee

Wanneer u 1 van deze vragen met Ja heeft beantwoord, dan is het zeker de moeite waard om contact op te nemen. Bel mij en ik geef graag een toelichting en enkele tips naar Stoppen Met Roken.

 

Gezondheidswinst voor uzelf boeken

Door te stoppen met roken werkt u op korte en langere termijn aan uw gezondheidswinst!
Wist u dat door te stoppen met roken:
• Uw bloeddruk normaliseert, u makkelijker gaat ademhalen, u gaat meer energie krijgen.
• Longweefsel herstelt, longfunctie verbetert en risico op longziekten- kanker vermindert.
• Risico op hart- en vaatziekten sterk gereduceerd wordt.
En verder:
• Ook bespaart u geld.
• U vermindert uw risico op complicaties bij en na een operatie.
• Het risico van ontstaan ziektes wordt verlaagd bij mensen in uw directe omgeving die ongewild meeroken.
• Bij zwangerschap: het risico op een baby met een te laag geboortegewicht en vroeggeboorte wordt verlaagd.


Aesculaap helpt u te Stoppen Met Roken

Roken is verslavend: niet alleen door de nicotine (lichamelijke verslaving), ook door de gewoonte (geestelijke verslaving). Stoppen met roken is een proces van verandering. Met professionele hulp leert u zelf de vicieuze cirkel van verslaving en gewoonten doorbreken, naar een nieuwe rookvrije leefstijl. De voor- en nadelen worden helder. U krijgt inzicht in het proces van lichamelijke en psychische ontwenning. We bespreken uw barrières, zetten eventueel hulpmiddelen in en bereiden u voor op de stopdag. U leert hinderende gedachten aanpakken en wegwerken. Alles afgestemd op uw situatie; met thuisopdrachten. Voor zwangere ouders hebben we een speciaal programma met een rol mamma én pappa. We werken aan uw toekomst om rookvrij te blijven en terugval te voorkomen. Zeg nou zelf: het is een heerlijke gedachte om rookvrij te zijn.


Een actief persoonlijk programma voor drie!

Het is een intensief en bijzonder programma voor zwangere ouders: voor moeders, vaders en het (ongeboren) kind. Motivatie en actieve inzet van uzelf én uw partner bepalen voor een groot deel het effect van begeleiding en succes. Samen maken we een plan naar een nieuwe rookvrije leefstijl, met bijzondere aandacht in de periode van zwanger zijn én na de bevalling in terugvalpreventie. Het werken vanuit cognitieve gedragsverandering staat centraal.
Deze leefstijlverandering vraagt inzet van meerdere bijeenkomsten om succesvol te zijn. De begeleiding bestaat daarom uit 8 persoonlijke gesprekken en duurt 6-9 maanden, in combinatie met telefonische contacten, ook na de bevalling. Het totale Stoppen Met Roken voor zwangere ouders-programma omvat minimaal 9 uren begeleiding, maximaal 16 uren en kan op korte termijn starten. U hoeft daarvoor niet ver te reizen, want wij ontmoeten elkaar bij u in de buurt.

Ook in uw gemeente kunt u starten: Beek, Beesel, Bergen, Brunssum, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gennep, Gulpen-Wittem, Heerlen, Horst aan de Maas, Kerkrade, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Mook en Middelaar, Nederweert, Nuth, Onderbanken, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul, Venlo, Venray, Voerendaal, Weert.

Kosten en vergoeding

Deze persoonlijke intensieve begeleiding is goedkoper dan blijven roken! De basisverzekering vergoedt onze persoonlijke intensieve begeleiding, geheel of gedeeltelijk. Er zijn verschillen bij zorgverzekeraars over de hoogte van vergoeding en de voorwaarden. Mogelijk vallen de kosten onder het verplichte eigen risico. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekering. Voor vergoeding van hulpmiddelen zoals nicotinevervangers (alleen op uitdrukkelijk advies en voorschrift van arts), is een aparte vergoedingsregeling. Mits deze gecombineerd zijn met erkende begeleiding, zoals bij Aesculaap Medische Assistentie.

Ook in 2021 heeft Aesculaap Medische Assistentie een contract met CZ en VGZ voor Stoppen met Roken zorg.
Hieronder vallen de verzekeraars: CZ, OHRA en Nationale Nederlanden.
En bij VGZ: VGZ, IZZ, Bewuzt, MVJP, Univé, SZVK, Zekur, Zekur natura. Zorgzaam verzekerd, IZA en Zorgverzekeraar UMC.

Hierdoor wordt onze individuele intensieve begeleiding vergoed* en is deze hulp vrijgesteld van het verplichte eigen risico. Check altijd bij uw zorgverzekeraar.
*We gaan uit van optimaal traject stoppen met roken traject, met zorg op maat voor u. Het kan zijn dat u meer begeleiding wenst, dan wat binnen de gecontracteerde vergoeding past. Een eigen bijdrage kan dan nodig zijn en wordt u tijdig hierover door ons geïnformeerd.

Voor vergoeding van hulpmiddelen zoals Nicotinevervangers of receptmedicatie (op voorschrift van uw huisarts), is een aparte vergoedingsregeling. Mits deze gecombineerd is met erkende rookstop-begeleiding, zoals bij Aesculaap-MA.

Telefonische coaching

Gaat uw voorkeur uit naar telefonische coaching, voor net dat beetje support naar succesvol stoppen met roken? Ik begeleid u dan in doorgaans 6 telefonische gesprekken, in een periode van 3-4 maanden. Dat kan ook in de avonduren.

Telefonische coaching door Aesculaap Medische Assistentie wordt ook in 2021 volledig vergoed door:
CZ: CZ, OHRA en Nationale Nederlanden.
VGZ: VGZ, IZZ, Bewuzt, MVJP, Univé, SZVK, Zekur, Zekur natura, Zorgzaam verzekerd, IZA en Zorgverzekeraar UMC.

Bent u verzekerd bij een andere zorgverzekeraar, dan krijgt u van ons een nota. U krijgt geheel of gedeeltelijk een vergoeding, voor deze niet-gecontracteerde zorg. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar en neemt contact met ons op.


Uitvoering gekwalificeerd

Deze persoonlijke intensieve begeleiding wordt uitgevoerd door Linda de Boer-Hendriks. Zij is gekwalificeerd Stoppen-Met-Roken-begeleider en is ingeschreven bij Kabiz (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie voor Beroepsoefenaren in de Zorg), register Stoppen met Roken coaches. Zij heeft diverse scholingen en trainingen gevolgd in motiverende gespreksvoering, cognitieve gedragsverandering en specifiek betreffende Stoppen met Roken. Al onze begeleidingen zijn volgens bewezen effectieve rookstopmethoden, zoals beschreven in Richtlijnen en Zorgstandaarden bij Partnership Stoppen met Roken.  Het slagingspercentage is, mede afhankelijk van uw inzet, hoog. Tot nu is 63% van alle gestarte deelnemers in mijn begeleiding na 1 jaar nog steeds rookvrij (landelijk gemiddelde is 25-30%)! Naast deze begeleiding Stoppen Met Roken begeleidt zij ook succesvol mensen naar een gezonde leefstijl zoals: Lekker Slapen en Werken naar een gezond gewicht (Bodycoach).


Ervaringen van deelnemers

“Ik ben nu al maanden rookvrij. Mijn kindje groeit als kool en ik geniet met volle teugen. Ik ben er nog niet, maar ben wel al trots op mezelf wat nu wel is gelukt. Dank je wel, Linda, dat jij er voor me was”. (Marleen, 19 jaar).

“Ik heb een zwangerschapswens, maar zag zo op tegen het latere gedeelte in het stopproces. Het begin was al zo zwaar, slechter kon het niet worden. Door de coaching van Linda kijk ik er anders tegenaan, het trekt me over die goede streep. Ik ben nu ruim een half jaar rookvrij. Alles valt op zijn plek en dat voelt fijn. En ben ik inmiddels zwanger!” (Lilly 32 jaar)

“Ik bedank Linda voor haar goede begeleiding. Het was erg fijn om met haar te werken in mijn rookvrij worden proces, met succes!” Bundy (28)

“Ik heb inzicht gekregen in mijn rookgedrag, dat heeft me tot denken gezet”: Ronny (40).

“Ik zag er tegenop, maar wilde o zo graag stoppen. De intensieve begeleiding en de opdrachten zijn zeer waardevol voor me geweest; daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Als ik er even doorheen zat, was het bijzonder dat ik altijd kon rekenen op hulp van Linda. Door de verandertechnieken die ik geleerd heb, heb ik veel meer bereikt dan alleen rookvrij te zijn”: Lindy (32).

Cliënten beoordelen de stoppen met roken begeleiding van Aesculaap Medische Assistentie met een 8,8

Meer weten?

Wilt u meer weten, persoonlijke informatie of meteen starten met stoppen, bel dan gerust met
Linda de Boer, mobiel: 06-30 40 66 91 of mail: info@aesculaap-ma.nl.