Nieuws

Taskforce Rookvrije Start Noord-Limburg... Lees verder
PUUR... Lees verder

Routekaart Stoppen met Roken 2019

31 mei 2019

 

 

 

Vandaag is het ‘World No Tobacco Day’ oftewel ‘Wereld niet roken dag’. Dit jaar aandacht voor longgezondheid.

De eerste dag van de 365 dagen om extra stil te staan, wat we kunnen doen om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Ook aandacht voor mensen die roken, wijs hen de route naar effectieve rookstophulp. Ben je nieuwsgierig waarom? Lees het verhaal van Femke, ‘Sinds ik gestopt ben met roken, heeft mijn kind geen bronchitis meer gekregen’. Je kunt meteen aan de slag met de vernieuwde Routekaart Stoppen met Roken voor zorgverleners 2019.

Uit mijn praktijk: het verhaal van Femke

Longgezondheid
Femke krijgt steeds minder lucht. ‘Ik heb het roken nodig, het geeft me steun. Ik kijk zo op tegen het stoppen…’. Zij vertelt mij haar verhaal, hoe ze begonnen is met roken in de pubertijd, tot en met de dag van vandaag. Ze heeft COPD, haar partner rookt en hun kindje heeft hierdoor al gezondheidsklachten. Het advies van haar huisarts om te stoppen met roken, zette haar opnieuw tot denken. Dit keer pakte ze het aan en kwam bij mij voor hulp om te stoppen en rookvrij te blijven.

Stoppen met roken is een proces
‘Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar vroeger toen ik rookte en een stressmoment had, dacht ik: ‘je kunt me wat, maar ik steek er een extra op. Daar word ik rustig van. En eentje bij de koffie en na het eten en zo meer. Even een momentje voor mezelf. Voordat ik het wist, zat ik zo aan bijna 1 pakje per dag, dag in, dag uit, jarenlang’.  Femke weet inmiddels beter, met intensieve persoonlijke begeleiding van Linda, is ze de verslaving de baas geworden. ‘Ik voel me nu veel meer ontspannen, frisser en gezonder. Ik heb meer lucht en energie. Wat een opluchting dat ik hier vanaf ben’.

‘Sinds ik gestopt ben met roken, heeft mijn kind geen bronchitis meer gekregen’
Femke en ik blikken samen terug, ze is inmiddels 1 jaar met succes rookvrij. ‘Niet gedacht dat ik kon stoppen. Ik ben trots en zo blij, want ook mijn partner is nog steeds rookvrij. We hebben er ook hard aan gewerkt. Zonder deze professionele hulp, was het mij niet gelukt. Ik heb zelfs anderen kunnen motiveren om te stoppen. Sinds wij rookvrij zijn heeft ons kind geen bronchitis meer gekregen. Geweldig toch?’


Wat kun jij doen als zorgprofessional

of neem contact op met Linda de Boer-Hendriks, Stoppen met Roken professional.

Ga mee, samen op weg naar een Rookvrije Generatie