Nieuws

Routekaart Stoppen met Roken voor zorgv... Lees verder
Kansrijke Start Noord-en Midden-Limburg... Lees verder

Rookvrije Generatie, wat jij kunt doen in de zorg

17 juli 2020

LINDA DE BOER-HENDRIKS: GA MET DE PATIËNT HET GESPREK OVER ROKEN AAN

 

Doktersassistenten zijn kanjers. Zij hebben een waardevolle rol bij het bespreekbaar maken van rookvrij worden van hun patiënten. Steeds meer doktersassistenten ervaren plezier in deze verdieping van hun vak en gaan mee op weg naar een Rookvrije Generatie.

Ik mocht mijn passie en inspiratie voor jou beschrijven en lees je in een van de voorbeelden en verhalen uit de zorg, die jou op weg kunnen helpen.  Rookvrije Generatie, wat jij kunt doen in de zorg:   Linda de Boer-Hendriks.

 

WIE IS LINDA DE BOER-HENDRIKS EN WAT DOE JE?

Van huis uit is Linda doktersassistent. In 2009 startte ze met haar ‘Aesculaap Medische Assistentie’. “Mijn fascinatie voor het Stoppen-Met-Roken heb ik omgezet in pragmatisch doen en mensen helpen. Vooral de mens áchter de roker (en zijn/haar omgeving) boeit mij: wat heeft hij/zij nodig om effectief te kunnen stoppen en rookvrij te blijven?” Linda geeft intensieve persoonlijke begeleiding om werkelijk te stoppen met roken en om meer in leefstijl te winnen. Een positief neveneffect is onder meer dat stoppers, rokers in hun omgeving zelfs motiveren te stoppen. Als co-trainer deelt Linda ook haar ervaringen door kennis te delen met andere ervaren SMR-coaches in de Masterclass ‘Rationeel Emotieve Vaardigheden bij het Stoppen met Roken’.

 

ROOKVRIJE START

Naast de persoonlijke begeleiding Stoppen-Met-Roken, geeft Linda telefonische coaching. Haar coaching is voor uiteenlopende doelgroepen, waarbij er speciale aandacht is er voor het begeleiden van (aanstaande) zwangere vrouwen en ouders met kinderen. “Investeren in een goede start van een kind is voor mij essentieel. Daarom ben ik ook ambassadeur van Rookvrije Start. Elk kind verdient een rookvrije start en daarmee een goede start van het leven. We weten hoe belangrijk de eerste 1000 dagen van een kindje zijn. Rookvrije Start is één van de pijlers en kan alleen door bewust de (aanstaande) ouders goede rookstophulp aan te reiken.”

 

ROOKVRIJE GENERATIE

Linda: “Sinds 2015 zet ik mij in voor de Rookvrije Generatie. Ik richt me vooral tot de eerste- en tweedelijnszorg en de warme overdracht daartussen. Ik ervaar dat veel zorgverleners niet goed weten waar welke goede Stoppen-Met-Roken-hulp te vinden is. Daarom heb ik in 2016 de ‘Routekaart Stoppen met Roken voor zorgprofessionals’ ontwikkeld, die jaarlijks wordt geüpdatet. De Routekaart Stoppen met Roken is een handige digitale routekaart waar je als zorgverlener de juiste informatie en links vindt omtrent Stoppen-Met-Roken. Voor iedere medische zorgprofessional, voor zowel binnen als buiten de huisartsenzorg.”

 

STOPPEN-MET-ROKEN ONDER DE AANDACHT BIJ DOKTERSASSISTENTEN

Linda heeft het onderwerp Stoppen-Met-Roken onder de aandacht gebracht bij de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), waar het enthousiast werd omarmd: “De route naar SMR-hulp loopt vaak via de huisarts en praktijkondersteuner. De doktersassistent heeft laagdrempelig contact met de patiënt en kan op waardevolle manieren bijdragen en het thema bespreekbaar maken. Van informatievoorziening tot en met zelfs eigen SMR-spreekuren. Binnen de dagelijkse werkzaamheden en eigen spreekuren die doktersassistenten hebben, liggen tal van momenten om het rookgedrag aan te kaarten. Je kunt luisteren, vragen, voorlichting en advies geven om de gezondheid te bevorderen.

 

WORKSHOP ‘SLIM NAAR ROOKVRIJE PATIËNTEN’

“Hoe kun jij als doktersassistent de patiënt die rookt in beweging brengen en motiveren om te gaan stoppen met roken? Welke mogelijkheden zijn er om te stoppen met roken en hoe pak je dat aan? In mijn ontwikkelde workshop ‘Slim naar rookvrije patiënten’, inspireer ik mijn collega’s en gaan we samen hun kansen en talenten ontdekken, om dit thema met plezier bespreekbaar te maken.”

 

TIPS

  • Maak het terrein of de ingang van je praktijk rookvrij;
  • Ga met de patiënt het gesprek over roken aan.