Nieuws

Routekaart Stoppen met Roken voor zorgv... Lees verder
Kansrijke Start Noord-en Midden-Limburg... Lees verder

Stoppen Met Roken

Vindt u het moeilijk om te stoppen met roken?
Doe een kleine test
Gezondheidswinst voor uzelf boeken
Aesculaap helpt te Stoppen Met Roken
Een actief persoonlijk programma
Kosten en vergoeding
Uitvoering gekwalificeerd
Ervaringen van deelnemers
Voor wie en meer weten?


Vindt u het moeilijk om te stoppen met roken?

De meeste mensen weten wel dat roken schadelijk is voor hun gezondheid. 80% Van de rokers wìl zelfs graag stoppen. Toch vinden veel mensen het moeilijk om te stoppen. Dat is niet onmogelijk, ook niet als u al meerdere stoppogingen gehad heeft. Wist u dat het nooit te laat is om te stoppen met roken?


Doe een kleine test

1. Rookt u binnen 30 minuten na het wakker worden uw eerste sigaret? Ja Nee
2. Vindt u het moeilijk om niet te roken op plaatsen waar het verboden is (bijv. restaurant, trein, café, werkplek, bioscoop)? Ja Nee
3. Is de eerste sigaret ’s morgens voor u het moeilijkste om NIET te roken? Ja Nee
4. Rookt u meer dan 10 sigaretten per dag? Ja Nee
5. Rookt u de eerste uren van de ochtend meer dan de rest van de dag? Ja Nee
6. Rookt u als u zo ziek bent dat u de hele dag in bed moet blijven? Ja Nee

Wanneer u 1 van deze vragen met Ja heeft beantwoord, dan is het zeker de moeite waard om contact op te nemen. Bel mij en ik geef graag een toelichting en enkele tips naar Stoppen Met Roken.


Gezondheidswinst voor uzelf boeken

Door te stoppen met roken werkt u op korte en langere termijn aan uw gezondheidswinst!
Wist u dat door te stoppen met roken:
• Uw bloeddruk normaliseert, u makkelijker gaat ademhalen, u gaat meer energie krijgen.
• Longweefsel herstelt, longfunctie verbetert en risico op longziekten- kanker vermindert.
• Risico op hart- en vaatziekten sterk gereduceerd wordt.
En verder:
• Ook bespaart u geld.
• U vermindert uw risico op complicaties bij en na een operatie.
• Het risico van ontstaan ziektes wordt verlaagd bij mensen in uw directe omgeving die ongewild meeroken.
• Bij zwangerschap: het risico op een baby met een te laag geboortegewicht en vroeggeboorte wordt verlaagd.

 

Aesculaap helpt u te Stoppen Met Roken

Roken is verslavend: niet alleen door de nicotine (lichamelijke verslaving), ook door de gewoonte (geestelijke verslaving). Stoppen met roken is een proces van verandering. Met professionele hulp leert u zelf de vicieuze cirkel van verslaving en gewoonten doorbreken, naar een nieuwe rookvrije leefstijl. De voor- en nadelen worden helder. U krijgt inzicht in het proces van lichamelijke en psychische ontwenning. We bespreken uw barrières, zetten eventueel hulpmiddelen in en bereiden u voor op de stopdag. U leert hinderende gedachten aanpakken en wegwerken. Alles afgestemd op uw situatie; met thuisopdrachten. Voor zwangeren hebben we een speciaal programma met een rol mamma en pappa. We werken aan uw toekomst om rookvrij te blijven en terugval te voorkomen. Zeg nou zelf: het is een heerlijke gedachte om rookvrij te zijn.


Een actief persoonlijk programma

Het is een intensief programma waarbij motivatie en actieve inzet van u zelf voor een groot deel het effect van begeleiding bepaalt. Samen maken we een plan naar een nieuwe leefstijl. Het werken vanuit cognitieve gedragsverandering staat centraal. Deze leefstijlverandering vraagt om meerdere bijeenkomsten om succesvol te zijn. De begeleiding bestaat uit minimaal 6 persoonlijke gesprekken en duurt gemiddeld 5-6 maanden, in combinatie met telefonisch contact, afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Nazorg is tot 1 jaar na stopdatum. Het totale Stoppen Met Roken programma omvat maximaal 5 uren begeleiding en kan op korte termijn starten. U hoeft daarvoor niet ver te reizen, want wij ontmoeten elkaar bij u in de buurt.


Kosten en vergoeding

Deze persoonlijke intensieve begeleiding is goedkoper dan blijven roken! De basisverzekering vergoedt één maal per kalenderjaar ondersteuning bij het stoppen met roken, zoals onze persoonlijke intensieve begeleiding. Er zijn verschillen bij zorgverzekeraars over de hoogte van vergoeding en de voorwaarden. Mogelijk vallen de kosten onder het eigen risico. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekering.

Ook in 2024 heeft Aesculaap Medische Assistentie een contract met CZ en VGZ voor Stoppen met Roken zorg.
Hieronder vallen de verzekeraars: CZ, OHRA en Nationale Nederlanden.
En bij VGZ: VGZ, IZZ, Bewuzt, MVJP, Univé, SZVK, Zekur, Zekur natura. Zorgzaam verzekerd, IZA en Zorgverzekeraar UMC.

Hierdoor wordt onze individuele intensieve begeleiding vergoed* en is deze hulp vrijgesteld van het verplichte eigen risico. Check altijd bij uw zorgverzekeraar.
*We gaan uit van optimaal traject stoppen met roken traject, met zorg op maat voor u. Het kan zijn dat u meer begeleiding wenst, dan wat binnen de gecontracteerde vergoeding past. Een eigen bijdrage kan dan nodig zijn en wordt u tijdig hierover door ons geïnformeerd.

Voor vergoeding van hulpmiddelen zoals Nicotinevervangers of receptmedicatie (op voorschrift van uw huisarts), is een aparte vergoedingsregeling. Mits deze gecombineerd is met erkende rookstop-begeleiding, zoals bij Aesculaap-MA.

Telefonische coaching

Gaat uw voorkeur uit naar telefonische coaching, voor net dat beetje support naar succesvol stoppen met roken? Ik begeleid u dan in doorgaans minimaal 6 telefonische gesprekken, in een periode van 4-6 maanden.

Telefonische coaching door Aesculaap Medische Assistentie wordt  ook in 2024 volledig vergoed door:
CZ: CZ, OHRA en Nationale Nederlanden.
VGZ: VGZ, IZZ, Bewuzt, MVJP, Univé, SZVK, Zekur, Zekur natura, Zorgzaam verzekerd, IZA en Zorgverzekeraar UMC.
Deze vergoeding valt niet onder het verplichte eigen risico. 

Bent u verzekerd bij een andere zorgverzekeraar, dan krijgt u van ons een nota. U krijgt geheel of gedeeltelijk een vergoeding, voor deze niet-gecontracteerde zorg. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar en neemt contact met ons op.

 

Uitvoering gekwalificeerd

Deze persoonlijke intensieve begeleiding wordt uitgevoerd door Linda de Boer-Hendriks. Zij is gekwalificeerd Stoppen-Met-Roken-begeleider en is ingeschreven bij Kabiz (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie voor Beroepsoefenaren in de Zorg), register Stoppen met Roken coaches. Daarbij extra specialisatie ‘extra’zwanger’, om juist wensouder, zwangere vrouw die rookt en/of parnter en ouders van jonge kinderen te begeleiden. Zij heeft diverse scholingen en trainingen gevolgd in motiverende gespreksvoering, cognitieve gedragsverandering en specifiek betreffende Stoppen met Roken. Al onze begeleidingen zijn volgens bewezen effectieve rookstopmethoden, zoals beschreven in Richtlijnen en Zorgstandaarden bij Partnership Stoppen met Roken.  Het slagingspercentage is, mede afhankelijk van uw inzet, hoog. Tot nu toe is 50-63% van alle gestarte deelnemers in mijn begeleiding na 1 jaar nog steeds rookvrij (landelijk gemiddelde is 25-30%)!


Ervaringen van deelnemers

“Ik bedank Linda voor haar goede begeleiding. Het was erg fijn om met haar te werken in mijn rookvrij worden proces, met succes!” Bundy (28)

“Ik heb inzicht gekregen in mijn rookgedrag, dat heeft me tot denken gezet”: Ronny (40).

“Bedankt voor het vertrouwen, het openstaan voor mijn situatie en toewijding van Linda”: Harry (70).

“De bewustwording in het stoppen met roken proces is heel waardevol. De begeleiding door Linda is gelijkwaardig, helder en constructief. Ik ben veel meer ontspannen; dat merkt mijn omgeving ook”: Manuel (40).

“Ik kan iedereen de begeleiding van Linda aanbevelen. Helder, duidelijk en betrokken”: Rianne(70).

“Ik zag er tegenop, maar wilde o zo graag stoppen. De intensieve begeleiding en de opdrachten zijn zeer waardevol voor me geweest; daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Als ik er even doorheen zat, was het bijzonder dat ik altijd kon rekenen op hulp van Linda. Door de verandertechnieken die ik geleerd heb, heb ik veel meer bereikt dan alleen rookvrij te zijn”: Lindy (32).

“Het was een moeilijk proces; Linda heeft mij er doorheen gecoached. Ik wist niet van mezelf dat ik dit kon bereiken. Ik heb mijn grenzen verlegd, dat heb ik aan deze begeleiding te danken”: Winny (50).

“Ik heb enorm veel steun gehad aan de goede voorbereiding en de gesprekken. Dat ik succesvol kon stoppen, na 40 jaar roken. Bedankt!”: Patrick (65).

“Linda is zeer vakkundig en betrokken. Het luisteren, meedenken en persoonlijke adviezen, zijn zo waardevol voor me geweest”: Margriet (64).

Cliënten beoordelen de stoppen met roken begeleiding van  Aesculaap Medische Assistentie met een 8,8


Voor wie en meer weten?

• Voor iedereen die gemotiveerd is en wil stoppen met roken.
• Voor (aanstaande) ouders die een kinderwens hebben of al zwanger zijn. Stoppen met roken bevordert de vruchtbaarheid (ook bij man) en vermindert risico’s zoals: miskraam, vroeggeboorte, te kleine baby, wiegendood en infecties luchtwegen baby.
• Voor bedrijven die medewerkers bewust willen helpen met het stoppen met roken.

Wilt u meer weten, persoonlijke informatie of meteen starten met stoppen, bel dan gerust met
Linda de Boer, mobiel: 06-30 40 66 91 of mail: info(apestaart)aesculaap-ma.nl.