Nieuws

Taskforce Rookvrije Start Noord-Limburg... Lees verder
PUUR... Lees verder

Stoppen Met Roken op het Werk

IMG_1929Roken staat in veel bedrijven en organisaties ter discussie. Wanneer we met elkaar erin slagen om mensen te laten stoppen met roken, dan is dat voor allen een geweldige winst: een rookvrije werkomgeving.

We kennen de effecten van roken op het werk. Mensen die roken worden verbannen naar rookruimten of naar buiten. De spanning tussen rokers en niet-rokers groeit. De niet-roker voelt het verlies van productiviteit die hij/zij vaak moet opvangen wanneer de collega even een sigaret gaat roken.
Wanneer bedrijven en organisaties doorrekenen wat het roken kost, beseffen zij pas echt wat de winst is van Stoppen Met Roken op het werk. En laten we eerlijk zijn: de rokers zelf zouden wellicht ook liever vandaag dan morgen stoppen met roken.

Een casus en rekenvoorbeeld
Het bedrijf in kwestie vertelde mij dat 20 tot 25 mensen in het bedrijf roken (de helft van het aantal werknemers); 5 tot 6 mensen daarvan hebben aangegeven te willen stoppen met roken. In de huidige situatie onderbreken de rokers hun werk om buiten te roken. Vanuit de niet-rokers kwam het signaal dat zij het niet waarderen, wanneer de rokende mensen die rookpauzen gegund zijn.
Het bedrijf becijferde dat de kosten van deze werkonderbrekingen wel oplopen tot 4 á 5 werkweken per jaar per rokende werknemer!

Toets vooraf
Een belangrijke succesfactor is de toetsing van motivatie vooraleer de werknemers deelnemen in de waardevolle investering door het bedrijf. Een afgewogen en praktisch programma van Stoppen Met Roken zou daarin een zinvolle en duurzame oplossing moeten bieden van het probleem met een zo hoog mogelijk rendement.

Stappen naar winst
Met ‘Stoppen Met Roken op het werk’ streven we meer dan alleen stoppen na:
• Bewustwording over waarde van Stoppen Met Roken
• Het maken van een bewuste keuze door de medewerkers in deelname aan de individuele intensieve begeleiding naar Stoppen Met Roken
• Het rookvrij worden, zijn en blijven
• Een bijdrage te leveren in het rendement van werkonderbrekingen, gezondere werknemers en verminderen risico’s op uitval gerelateerd aan roken
• Ook niet-rokende werknemers leveren een begripsvolle en constructieve bijdrage
• Een hersteld respect tussen voormalige rokers en niet-rokers.
• Complexe en dure voorzieningen niet meer noodzakelijk.

Starten met Stoppen
Het programma voor uw bedrijf/organisatie wordt in maatwerk samengesteld. Gaat u voor een centrale aftrap of hecht u aan privacy? Benut u de locatie in het bedrijf of gaan we extern? Overdag of in de randen van de dag of ’s avonds? Samenwerken met de bedrijfsarts of verzekering? Allemaal vragen die nauw luisteren en zorgvuldig om afstemming vragen om het hele traject van 9 uren begeleiding tot een zo groot mogelijk succes te maken.
De individuele en intensieve begeleiding is het hart van de aanpak van Stoppen Met Roken op het werk. In 8 persoonlijke (individuele) gesprekken van gemiddeld 1 uur, in combinatie met telefonische contacten investeert u en de medewerker 4 – 6 maanden, afhankelijk of er een hulpmiddel (nicotinevervangende middelen of medicatie op recept, via huisarts) wordt gebruikt.

Uitvoering
Ik ben gekwalificeerd Stoppen-Met-Roken-begeleider en ben ingeschreven bij Kabiz (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie voor Beroepsoefenaren in de Zorg), register Stoppen met Roken coaches. Ik werk daarmee volgens de landelijke richtlijnen, met vooral een persoonlijke intonatie naar deelnemers. Ik heb diverse scholingen en trainingen gevolgd in motiverende gespreksvoering, cognitieve gedragsverandering en specifiek betreffende Stoppen met Roken. Al onze begeleidingen zijn volgens bewezen effectieve rookstopmethoden, zoals beschreven in Richtlijnen en Zorgstandaarden bij Partnership Stoppen met Roken.  Naast deze begeleiding Stoppen Met Roken begeleid ik ook succesvol mensen naar een gezonde leefstijl in projecten als: Lekker Slapen en Werken naar een gezond gewicht (BodyCoach).

Resultaat tot nu
Om u een indruk te geven van de te verwachten resultaten naar rookvrije medewerkers, graag het volgende overzichtje van succes:
• Zelfstandig stoppen (zonder hulp van buiten) 5%
• Door begeleiding en hulpmiddel (bijvoorbeeld via huisarts) 25%
• Mijn begeleiding en aanpak 64%
Het rendement en de resultaten die ik in het doen Stoppen Met Roken tot nu bereikt heb met deelnemers is hoog. Deze hoge succesratio van rookvrij zijn (vergeleken bij landelijke cijfers, gemeten 1 jaar na de stopdatum) is zeker te danken aan mijn bijzondere werkwijze.

Offerte
Met plezier schrijf ik voor uw bedrijf een voorstel op maat. In gesprek samen ontdekken wat relevant is in de aanpak voor uw medewerkers en bedrijf.